Olika odds bestäms utifrån hur stor sannolikheten är att något särskilt ska bli verklighet. Det handlar med andra ord om hur övergripande chansen, eller risken för den delen, är att exempelvis Lag A vinner mot Lag B, eller att händelse X ska inträffa. Spelbolag och spelmäklare (bookmakers) tar fram dessa odds genom att genomföra olika analyser och läsa igenom en stor mängd statistik. Efter att spelbolagen sonderat all tillgänglig data, exempelvis hur sannolikt det är att lag A vinner mot Lag B, presenteras ett giltigt odds. Olika spelbolag kan ta fram helt skilda odds för samma händelse och det kan skilja rätt mycket i enstaka fall.
Hur bestämmer man egentligen ett odds?
Själva grundprincipen för att ta fram ett odds är relativt enkel, även om det ibland kan upplevas lite komplext och invecklat. Ett talande sätt att se på odds, är att jämföra med sannolikheten för att få en viss siffra då man kastar en tärning. På en tärning finns sex olika nummer, och endast ett av dessa kommer peka rakt upp då man kastat den. Att en tärning ska landa med en av dessa sidor uppåt, betyder att alla nummer har 1/6 del så stor chans att göra detta. Oddset är således 16,66 %, eller 100 delat med sex.
Oddsens användningsområden
När man räknar ut ett odds för exempelvis en match mellan två lag behöver man lista vilka de olika utfallen kan bli. De vanligast förekommande är:
1. Hemmalaget vinner
X. Oavgjort mellan de två lagen
2. Bortalaget vinner
I vart och ett av de tre möjliga utfallen kommer det att kunna presenteras ett odds som tagits fram genom att försöka förutse sannolikheten att det ska inträffa. Detta odds blir vad som sedan multipliceras med en eventuell insats. Är oddset 2, dubbleras alltså insatsen som gjorts.
Olika varianter av odds
Hur pass högt, eller lågt ett odds blir kommer avgöra hur stor en eventuellt utdelningar blir. Den som bettar vill gärna ha ett så högt odds som möjligt, samtidigt innebär ett högre odds, att sannolikheten bedömts som mindre att det ska inträffa. Ett lägre odds medför och andra sidan att det är en större chans att utfallet blir som man hoppas på. Som spelare gäller det att aktivt hitta ett passande odds som gör insatsen förnuftig och ändå ger värde för spelet. Den som vill bli framgångsrik med spel gör klokt i att förstå hur odds fungerar och vilka värden de speglar. Odds kan presenteras i en mängd olika varianter och det är inte alltid lätt att snabbt få en överskådlig bild, om man inte har tillräckligt med erfarenhet. Förstår man grunderna är det dock enkelt att sätta sig in i de Ilka typerna av odds. De olika oddsformaten har sina för- och nackdelar och som spelare hittar man till slut sina egna favoriter.
Europeiska odds
I Sverige används odds som kallas decimalodds, vilka även går under namnet europeiska odds. De flesta länder i europa använder detta system och oddsen presenteras, precis om namnet antyder, i decimalform. Här är några exempel hur europeiska odds fungerar:
- En spelare har satsat 10 kronor på att lag A ska vinna mot lag Beni en engelsk fotbollsmatch, där oddset för att lag A ska gå vinnande ur striden är 1.5. Lag A vinner och detta innebär att spelaren då vinner 15 kronor. Med andra ord har oddset (1.5) multiplicerats med insatsen (10 kronor).
- En spelare har satsat 1225 kronor på att en viss ishockeymatch ska sluta oavgjort, och oddset för detta har spelbolaget satt till 1.8. Om sett inträffar får spelare alltså insatsen (1225 kr) gånger oddset (1.8) vilket resulterar i 1.8 1225 = 2205 kronor.
Amerikanska odds /Moneyline
Amerikanska odds, även kallt Moneyline, är negativa eller positiva. Dessa odds är nog de som för svenskar är svårast att få ett grepp om. Ett sådant odds är en siffra med antingen ett minustecken eller plustecken framför sig. Ett plustecken medger att hur mycket man vinner om man satsar 100 kronor, och ett minustecken hur mycket man måste betta för att nå upp till 100 kronor, här är några enkla exempel.
- En spelare bettar 100 kronor med det amerikanska oddset +200 och vinner således 200 kronor vid vinst, och får ut totalt 300 kronor.
- En spelare bettar 400 kronor med ett amerikanskt odds -400. Spelaren måste alltså satsat 400 kronor för att vinna 100 kronor. Vid vinst i detta exempel får spelare totalt 500 kronor.
Engelska odds
Engelska odds, även kallt fraktionella odds, lägger ytterligare till en variant av som odds kan förekomma som. Engelska odds skrivs i bråkform, exempelvis 1/2, och enklast går de att förklarar vid att den första siffran (nummer 1 i föregående fall) är siffran som bestämmer vad man kan vinna, och den följande vad man då måste satsa. För oddset 1/2 måste du således alltså spela 2 för att vinna 1. Omräknat till till europeiska oddset, skrivs samma odds som 1.50.
Lägg till kommentar
kommentarer (0)