Bästa sport att betta på: hur man gör rätt val

Att betta på sport online har blivit något av ett folknöje idag och hos majoriteten av spelbolagen kan man spela på nästan alla sporter som finns, världen över. Detta är en av anledningarna till att betting är en spelform som konstant växer i popularitet. När man bettar spelar man på olika matcher eller tävlingar i ligor, turneringar eller mästerskap. Det största utbudet av olika sorters spelformer erbjuds i de stora sporterna som exempelvis fotboll. Spelare kan betta på alla stora turneringar och tävlingar oavsett var de spelas i världen. De så kallade mindre sporterna erbjuder generellt sett inte samma stora utbud av spel som de stora sporterna. Däremot är flera av dessa "mindre" sporter, t.ex. amerikansk fotboll, oerhört stora i andra länder, så spelbolagen kan ofta förvåna med hur mycket de erbjuder sina medlemmar när det kommer till mindre sporter.

Att välja sport

När man börja spela och är ny med betting är det rekommenderat att välja en sport som man gillar och kan lite om. Innan man börjar spela är det bra att läsa på lite om lagen och matchen eller turneringen. Det finns många faktorer som kan påverka matchresultatet, till exempel skador, väder och långa resor. Det är en fördel när man spelar på en liga eller turnering om man redan innan vet vilka lag som är mindre bra och vilka lag som har chans att ta sig till slutspelen. Själva grundstenen i att betta framgångsrikt är information och kunskap. De flesta spelbolag online erbjuder mängder av olika typer av information såsom statistik, matchschema och tips.

Populära sporter

De största sporterna för betting i Sverige är ishockey och fotboll, vilket innebär att spelsajterna erbjuder störst utbud av spel på dessa. Men mindre sporter erbjuder många gånger riktigt bra odds för betting, så det kan vara både lärorikt och lukrativt att läsa på lite för att spela på dessa emellanåt. När man börjar spela på sporter som man inte spelat på tidigare bör man prova sig fram med mindre insatser i början.

Fotboll är en av de största sporterna inom betting och man kan spela på massor av olika turneringar över hela världen. Den vanligaste spelformen inom fotboll är att spela matchvinnare. Svenskar tycker om att betta på svenska turneringar men älskar att spela på Premier League och Allsvenskan. Självklart bettar man på de stora mästerskapen såsom VM och EM.

Ishockey är också en av de mest populära sporterna att betta på i Sverige. De vanligaste spelen är till exempel matchvinnare, vem som gör första målet samt resultat. Svenska spelare kan betta på exempelvis Hockeyallsvenskan, inhemska SHL samt amerikanska NHL.

Golf är en mycket stor sport och många vill satsa en slant på sin favorit. Man kan spela på exempelvis vinnare av en turnering. Oddsen är ofta ganska höga så det kan vara värt att satsa några kronor då och då.

Volleyboll är en sport som växer i popularitet och erbjuder ofta fina odds. Man kan spela på bland annat resultat, handikapp och matchvinnare.

Handboll är en mycket snabb och underhållande sport som Sverige har internationellt framgångsrika herr- och damlag i. Man kan spela på matchvinnare, vinnare av turneringen, antal mål under en match samt slutresultat. Eftersom handboll är en målrik sport är det svårt att förutspå rätt antal mål, men för den som lyckas väntar en rejäl vinst.

Tennis är en sport som många svenskar bettar på. Man spelar framförallt på de internationella Grand Slam-turneringarna Wimbledon, US Open, Franska öppna och Australian Open. Men många spelar även på inhemska Båstads Swedish Open.

E-sport har vuxit kraftigt de senaste åren och man kan spela på exempelvis World of Warcraft, Counter-Strike samt League of Legends och betta på vinnare och resultat.

Olika typer av bet

Den vanligaste spelformen är matchvinnare (1X2) där man gissar vilket lag som kommer att vinna eller om det blir oavgjort.

När man spelar Över/Under bettar man på antal mål i en match.

För att spela på matchens korrekta slutresultat, såsom 0-1 eller 1-1, får man betta på resultat.

När man spelar långtidsspel bettar man vanligen på vinnare. Detta innebär att man gissar vilket lag som kommer att vinna en liga och spelaren binder upp en bet över en längre tid.

En mycket populär spelform är handikapp och man bettar bland annat på antal mål som ett visst lag kommer att ta hem vinsten med. Vanligtvis erbjuds bättre odds än när man spelar matchvinnare.

Moneyline är en spelform som fungerar på samma sätt som matchvinnare men saknar oavgjort (X) alternativet. Om det blir oavgjort får man de satsade pengarna tillbaka.

Tips och råd för betting på sport

För att ha större chans till vinnande spel gäller det att vara lite påläst. Spelbolagen hjälper gärna till med information och erbjuder bland annat statisk. Läs på om spelarna och lagen samt varför spelbolagen sätter höga eller låga odds. Kom ihåg att spelbolagens odds baseras på sannolikheten att något ska hända. Det innebär att chansen till vinst blir betydligt mindre ju högre oddsen är, men vinsten blir däremot betydligt högre om man vinner. Det är fördelaktigt att känna till reglerna för sporten i fråga eftersom olika sporter har olika regler som kan påverkar betting. Ett gott råd för nya spelare är att börja med de vanligaste spelformerna tills man lär sig dem för att sedan gå vidare med att lära sig andra typer av bet. Kom ihåg att spelande ska vara underhållande och roligt så spela aldrig för mer än vad ekonomin tillåter.

Lägg till kommentar

kommentarer (0)

Betta på fotboll - spela över/under