Betta på fotboll - spela över/under

En spelform som ökat enormt under senare år i popularitet bland svenska spelare är över/under-spel. Det här är en spelform som ofta används på matcher där ett av lagen har sämre odds för att så att säga "krydda" oddsen och göra matchen mer spännande. Spelare bettar väldigt ofta på över/under-spel i fotboll eftersom oddsen kan skilja rejält. Många erfarna spelare finner den här spelformen mycket intressant eftersom den kan ge bättre utdelning vid vinst.

Spela över/under-spel

När man spelar på över/under är ett vanligt upplägg 2,5 mål. Anledningen till att halva mål används är att en match kommer att sluta med antingen 2 mål eller mindreeller 3 mål eller mer. Det går givetvis inte att göra några halva mål i fotboll men i betting fungerar "halva mål" som en gräns för bet.

När man bettar på exempelvis 2,5 mål innebär det att om en spelare satsar på "över" behöver resultatet i matchen bli minst 3 mål och om man spelar på "under" behöver resultatet bli högst 2 mål eller mindre.

Samma gäller om man bettar 1,5 mål. Satsar man på över måste det bli minst 2 mål i matchen för att vinna. Spelar man på under får det inte bli mer än 1 enda mål i matchen. Att betta på 1,5 mål är fördelaktigt när det handlar om matcher med lag där bägge har ett bra försvar och det är uppenbart att matchen kommer att bli målsnål.

Principen är densamma med 3,5 mål, vilket innebär att om man bettar på över måste det bli minst 4 mål i matchen för att vinna.

Det går också att spela med hela mål som exempelvis 2,00 mål. Samma gäller här som med halva mål, att om man spelar på över måste det bli minst 3 mål och om man spelar under får det endast bli ett mål. Den stora skillnaden är att om resultatet blir 2 mål får spelaren insatsen tillbaka.

Samma gäller vid över/under-betting på 3,00 mål. Spelar man på under får det bli högst 2 mål och om man spelar på över måste det bli 4 eller fler mål för att vinna. Om resultatet blir tre mål exakt får man pengarna tillbaka.

I exempelvis en match där AIK och Malmö möts erbjuds spelaren odds på att matchen kommer att sluta med "under" 2,5 mål, alltså två eller färre mål, eller "över" 2,5 mål, vilket innebär att matchen kommer att sluta med minst 3 mål. Satsar spelaren på "under" och slutresultatet blir 1 mål vinner han eller hon men om slutresultatet blir fyra mål förlorar man.

Andra spelformer

Spelsajterna erbjuder många olika former av betting och många gånger är det en fördel att lägga mer än en typ av spel på en match. Den vanligaste spelformen är traditionell matchvinnare eller stryktipsvarianten (1X2) där man satsar på vilket lag som kommer att ta hem segern eller om det blir oavgjort. Vanligen är oddsen inte särskilt höga på favoriter och kan därför gärna kombineras med över/under-spel.

För en spelare som spelar med mindre insatser och vill ha chans till större vinster kan man spela med kombinationsspel. Detta innebär helt enkelt att man spelar på exempelvis fyra matcher där tre av matcherna är säkra medan en match är en chanstagning. Lägg samman oddsen för de fyra matcherna och vid exempelvis 23,57 i odds kommer en spelare alltså få 23 gånger pengarna vid rätt på alla fyra matcher.

Att spela på resultat kan generera relativt stora vinster men det är långt ifrån lätt att sätta ett korrekt slutresultat på en match.

En annan typ av spel som är omtyckt att spela på är händelser som kan ske under en match. Det kan handla om flest hörnor, sista eller första målgörare samt bästa spelare, antal frisparkar eller liknande.

Live-betting är en spelform som växer i popularitet och här erbjuds de flesta spelformerna såsom över/under, fasta odds, matchvinnare, totala mål, händelser och resultat. Live-betting är otroligt spännande och intensivt eftersom man kan lägga bets på matchen medan den pågår och oddsen konstant ändras.

Speltips

När man bettar på fotbollsmatcher spelar flera faktorer in och för den som vill öka vinstchanserna krävs det att man läser på lite om lagen, spelarna och matcherna. De flesta spelsajterna erbjuder matnyttig information till spelare som exempelvis statistik.

Titta på lagets form i nutid genom att kontrollera resultaten från senast spelade matcher. Ta dock hänsyn till motståndarlagets kvalitet vid läsning av matchrapporter.

Ta reda på, genom att läsa säsongsstatistik, om laget presterar mindre bra på bortaplan men spelar bättre på hemmaplan

Titta på klubbarnas inbördesmöten eftersom historien gärna upprepar sig.

Hur ser laget ut i nuläget, har de till exempel drabbats av skador eller avstängningar? Saknas viktiga spelare och har laget nya spelare som kan inverka negativt eller positivt på matchresultatet?

Lagets spelschema kan inverka på prestandan om spelarna är trötta och utslitna efter tuffa matcher i Europaspel, ligaspel eller cupspel.

Kunskap höjer vinstchanserna så det är alltid rekommenderat att läsa på lite innan man bettar på matcher, turneringar eller mästerskap.

Spela för nöjes skull och jaga aldrig förluster eller vinster. Att betta är ett otroligt roligt och spännande sätt att förhöja underhållningen av en match eller mästerskap. Spela alltså aldrig för mer än vad plånboken tillåter.

Lägg till kommentar

kommentarer (0)

Bästa sport att betta på: hur man gör rätt val

Betta på handboll: en nybörjarguide