Betta på ishochey: allt du behöver veta

Svenskar älskar ishockey och intresset för att betta på hockey är enormt stort i vårt avlånga land. Skälen till sportens popularitet är bland annat att hockey är en mycket snabb, actionpackad och nervkittlande sport där allt kan hända plus att matcherna är publikvänliga. Dessutom är Sverige en av de bästa nationerna i sporten internationellt och producerar många elitspelare till NHL med både VM-guld och OS-guld i bagaget. Anledningen till att så många bettar online på hockey är att det förhöjer spänningen under hockeymatchen samt ger en extra glädjekick när man vinner. En annan fördel är att man kan lägga bet precis när man vill och var man vill och det går utmärkt att spela på både surfplatta och mobil.

Olika typer av betting

Varför betting är en så omtyckt spelform för alla som gillar sport är för att man kan spela ofta med mindre belopp. Spelbolagen erbjuder sina medlemmar ett stort urval av olika sporter där fotboll och ishockey tillhör de absolut populäraste. Skillnaden mellan att spela på hockey och fotboll är framför allt att ishockeymatcher för det mesta är relativt oförutsägbara. Hockey kommer att hålla publiken i spänning till slutminuten medan en fotbollsmatch kan vara spännande i första halvlek för att sedan vara helt ointressant resten av matchen eftersom utgången framstår som klar. De vanligaste och mest populära spelformerna är följande:

Målskytt/poäng. Man kan betta på den spelare man tror kommer göra poäng under en match.

Moneyline. I ishockey är det mer populärt att spela moneyline än den klassiska matchvinnare. Anledningen är att när man spelar moneyline inkluderas förlängning samt straffläggning i resultatet, vilket gör att det inte blir oavgjort. Det är viktigt att veta att om man ändå bettar matchvinnare (1X2) så gäller resultatet från ordinarie speltid.

Långtidsspel. Det är ett bra val att lägga några kronor på långtidsspel inför de stora turneringarna. Oddsen är vanligtvis riktigt bra men man får dock vänta ett tag för att se om satsningen var rätt.

De största hockeyligorna och turneringarna

I alla stora ligor är hockeyspelet desamma, men nivån på spelet och rinkens storlek skiljer dem åt.

De tre största och populäraste ligorna att betta på är NHL som spelas i Nordamerika, SHL som spelas i Sverige och KHL som spelas mest i Ryssland. 

  • Svenska Hockeyligan, SHL, har en ganska lång grundserie där matcherna är defensiva och ibland målsnåla. Ibland kan nivån mellan lagen variera rätt mycket, vilket innebär att resultatet blir därefter. De sex bästa lagen går vidare till kvartsfinaler och slutspel.
  • NHL, National Hockey League, delas mellan Kanada och USA och anses vara den bästa hockeyligan i världen. Slutspelet i NHL kallas Stanley Cup som sker efter en lång grundserie. Det finns många svenska elitspelare i NHL, vilket gjort NHL väldigt populärt att betta på av svenska spelare.
  • KHL, Kontinental Hockey League, är en rysk hockeyliga som faktiskt är störst efter NHL. Även här finns många svenska hockeyspelare. Intresset för KHL växer konstant bland svenska spelare, dels för att hockeymatcherna håller hög nivå men framför allt för att spelbolagen ger bra odds.
  • Ishockey-VM sker årligen och har på senare tid fått högre status eftersom fler spelare från NHL ställer idag upp för sina hemländer. Sverige vann VM både 2017 samt 2018 och har som bekant chans att ta sitt tredje VM guld (i rad) 2019.
  • OS eller snarare vinter-OS sker vart fjärde år och ishockey brukade vara en verklig höjdpunkt. I nuläget deltar inte några NHL-spelare i OS. För spelare innebär det däremot att det finns stora möjligheter till skrällar eftersom oväntade lag kan ta sig till final som exempelvis Tyskland gjorde.

Tips och råd

Vad som är viktigt för att bli lyckosam när man spelar på hockey är att ha koll på lagens formkurvor. Det innebär bland annat att hålla sig uppdaterad om skador, vilka som spelar och lagets placeringar under tidigare matcher och säsonger.

Att spela på ishockey är väldigt enkelt och roligt men det är en klar fördel att lägga ner lite tid på att läsa statistik och skaffa sig en uppfattning om formen och läget i respektive lag.

När man planerar att lägga en satsning på ett lag är det bra att hålla ett öga på nyckelspelarna. Det finns tillgång till en hel del statistik online som berättar exempelvis om spelarnas prestationer i nyligen spelade matcher samt i numerärt underläge.

För den som vill öka sina vinstchanser gäller det att spela mer på statistik och information än på magkänsla. Kom ihåg att hockeylagen i de högre serierna är så pass jämnstarka att alla lag har chans att vinna. Vad som kan vara avgörande för om en bet blir vinst eller förlust är kunskap.

Tänk på att vad som gäller i alla turneringar är kvalen och slutspelen. I och med att säsongerna är långa brukar lagen låta sina stora stjärnor vila emellanåt eftersom de behövs för matcherna mot slutet, helst skadefria. I NHL tillkommer dessutom långa resor när lagen spelar på bortaplan, viket kan påverka prestationen.

 Kom ihåg att det ska vara underhållande och roligt att betta så spela aldrig för mer än vad ekonomin tillåter.

Lägg till kommentar

kommentarer (0)

Betta på handboll: en nybörjarguide

Välkomstbonus på betting - så fungerar det!